16th - 18th May 2019Potsdam, Germany

38th Annual Meeting

of the European Malignant Hyperthermia Group

A few words



Welcome!

It is our great pleasure and privilege to welcome you to the 38th Annual Meeting of the European Malignant Hyperthermia Group (EMHG) which will take place in Potsdam, Germany, from May 16th to 18th 2019.

The congress will be held on the most beautiful island of Potsdam. The peaceful venue "Inselhotel" is located close to the city and main station but is also surrounded by pure nature and idyllic lakes of the Havel river.

Besides the EMHG conference the state capital Potsdam has many attractions to offer. It is a city of UNESCO World Heritage, a historical city of Prussian palaces and parks, were kings had their royal residences, but Potsdam is also a center of film, education and science. And Potsdam is within spitting distance to Berlin.

We look forward to welcome you and spending three days, or even more, together in Potsdam.

Henrik Rueffert

Boerge Bastian

Our conference starts in...

0

days

0

hours

0

minutes

0

seconds

Schedule



Lecture Hall 03:15 PM - 05:00 PM
Scientific session 1:
Clinical Issues and Case Reports
Chairs: Klaus Glahn, Marc Snoeck
03:15 PM - 03:25 PM
5 min. discussion
MH still kill some patients during general anaesthesia: A case report of fulminant reactions
Vincenzo Tegazzin
03:30 PM - 03:40 PM
5 min. discussion
Is it a case of malignant hyperthermia?
Udo Gottschaldt
03:45 PM - 03:55 PM
5 min. discussion
Masseter spasm after suxamethonium and DANTROLENE
Anne-Frédérique Dalmas
04:00 PM - 04:10 PM
5 min. discussion
Oral dantrolene treatment in patients with malignant hyperthermia susceptibility
Sheila Riazi
04:15 PM - 04:25 PM
5 min. discussion
Relevance of Malignant Hyperthermia-like reactions in Myotonia Congenita patients during Anaesthesia and Intensive care
Kerstin Hoppe
04:30 PM - 04:40 PM
5 min. discussion
How does genetic testing correlate with positive IVCT in the Leipzig MH-centre population from 2001 - 2018
Börge Bastian
Lecture Hall 09:00 AM - 10:20 AM
Scientific session 2:
Patient Safety and Diagnostic Issues
Chairs: Anna Hellblom, Oliver Bandschapp
09:05 AM - 09:15 AM
5 min. discussion
Trigger-free long duration minimal flow ventilation using activated charcoal filters
Sebastian Heiderich
09:20 AM - 09:30 AM
5 min. discussion
Dantrolene stockage in anaesthesia and intensive care medicine
Kerstin Hoppe
09:35 AM - 09:45 AM
5 min. discussion
Cost comparison of alternative diagnostic pathways for investigation of suspected malignant hyperthermia probands.
Pawan Kumar Gupta
09:50 AM - 10:00 AM
5 min. discussion
Do IVCT Contracture Strengths differ between Probands and their MH susceptible First Degree Relatives?
Jamie Clarke
10:05 AM - 10:15 AM
5 min. discussion
Functional recovery after femoral nerve blocks for muscle biopsy
Pawan Kumar Gupta
Lecture Hall 10:50 AM - 12:30 PM
Scientific session 3:
Experimental Studies on Functionality of MH
Chairs: Philip Hopkins, Lukas Weigl
10:50 AM - 11:05 AM
5 min. discussion
CLINICAL MH CAN BE PREVENTED WITH NON-DEPOLARIZING NEUROMUSCULAR BLOCKERS.
Paul D. Allen
11:10 AM - 11:25 AM
5 min. discussion
Malignant hyperthermia RyR1 variants and modulation by FKPBs
Kathryn Stowell
11:30 AM - 11:45 AM
5 min. discussion
Halothane and calcium-induced complex I inhibition in RyR1 G2435R knock-in mice
Leon Chang
11:50 AM - 12:05 PM
5 min. discussion
Enhanced Sarcolemmal Calcium Influx in Malignant Hyperthermia Susceptible Mice and Humans.
Vikas Kaura
12:10 PM - 12:25 PM
5 min. discussion
Possible role of Hydrogen sulfide signaling in Malignant Hyperthermia Syndrome
Mariarosaria Bucci
Lecture Hall 01:30 PM - 02:50 PM
Scientific session 4:
Genetic Variants and Phenotypic Consequences
Chairs: Sheila Riazi, Erik-Jan Kampsteeg
01:30 PM - 01:45 PM
5 min. discussion
What is the significance of a variant of unknown significance?
Catherine Daly
01:50 PM - 02:05 PM
5 min. discussion
Identification of rare variations in RYR1 and TRPV1 genes in Exertional Heat Stroke
Caroline Bosson
02:10 PM - 02:25 PM
5 min. discussion
A scoring matrix for classification of pathogenicity of genetic variants in malignant hyperthermia susceptibility
Kathryn Stowell
02:30 PM - 02:45 PM
5 min. discussion
RYR1 Mutation Database on the EMHG Website
Thierry Girard

Accreditation Statement



“The 38th Annual Meeting of the European Malignant Hyperthermia Group, Potsdam, Germany, 16/05/2019-18/05/2019 has been accredited by the European Accreditation Council for Continuing Medical Education (EACCME®) with 7 European CME credits (ECMEC®s). Each medical specialist should claim only those hours of credit that he/she actually spent in the educational activity.”

“Through an agreement between the Union Européenne des Médecins Spécialistes and the American Medical Association, physicians may convert EACCME® credits to an equivalent number of AMA PRA Category 1 CreditsTM. Information on the process to convert EACCME® credit to AMA credit can be found at
www.ama-assn.org/education/earn-credit-participation-international-activities

Speaker & Chairs



Paul D. Allen

United Kingdom

Oliver Bandschapp

Switzerland

Börge Bastian

Germany

Caroline Bosson

France

Mariarosaria Bucci

Italy

Leon Chang

United Kingdom

Jamie Clarke

United Kingdom

Anne-Frédérique Dalmas

France

Catherine Daly

United Kingdom

Volker Eulenburg

Germany

Udo Gottschaldt

Germany

Pawan Kumar Gupta

United Kingdom

Sebastian Heiderich

Germany

Anna Hellblom

Sweden

Gerhard Hindricks

Germany

Kerstin Hoppe

Germany

Vikas Kaura

United Kingdom

Sheila Riazi

Canada

Michael Schaefer

Germany

Mark Stoneking

Germany

Vincenzo Tegazzin

Itlay

Lukas Weigl

Austria

Accommodation

Rooms

All rooms in the Inselhotel Potsdam are booked.

But you can also book at Mercure Hotel Potsdam.
This Accomodation is only 5 Minutes away from the venue.

Other Hotels can be found at: Booking.com.

Tickets



Early Bird
available till april, 1st 2019
  • Congress fee
  • Book of abstracts
  • food & beverages
  • Lakeside barbecue
  • Gala dinner
  • Guided city tour Potsdam
  • 1 year EMHG membership fee
not available
Regular ticket
available from april, 1st 2019
  • Congress fee
  • Book of abstracts
  • food & beverages
  • Lakeside barbecue
  • Gala dinner
  • Guided city tour Potsdam
  • 1 year EMHG membership fee
500
register
Students ticket
only for students
  • Congress fee
  • Book of abstracts
  • food & beverages
  • Lakeside barbecue
  • Gala dinner
  • Guided city tour Potsdam
  • 1 year EMHG membership fee
250
register
Companion ticket
for non medical participants
  • Congress fee
  • Book of abstracts
  • food & beverages
  • Lakeside barbecue
  • Gala dinner
  • Guided city tour Potsdam
  • 1 year EMHG membership fee
150
register

Venue

  • INSELHOTEL POTSDAM
  • Hermannswerder 30, 14473 Potsdam, GERMANY

Journey



Your journey to Potsdam...

If you plan to extend your stay after or before the EMHG meeting, there are a lot of possibilities.

Especially for sightseeing, there is a special offer, called "Potsdam & Berlin WelcomeCard".
More information about that can be found here. Further, there is a Potsdam sightseeing map. Here you can find all of the museums, sights, restaurants and many other inspiring tips for your journey to Potsdam.
We provide the brochure, including a city map as well, here.
All of these information material is provided by https://www.potsdam-tourism.com. You can find a lot more information there.